Základy správného chovu křečka syrského

15.12.2010 17:45
 
 

 Křeček syrský je asi nejčastěji chovaným domácím mazlíčkem. Je poměrně nenáročný na čas i prostor a dá se dobře ochočit. Tyto vlastnosti z něj dělají vyhledávané zvíře, zejména pro děti. Křeček stejně jako žádný jiný živý tvor není však hračkou, má své potřeby, které je třeba respektovat. Proto vám přináším tento článek se základními zásadami jeho chovu.

 

Kde ho ubytovat?

Nejlepším bytem pro křečka zlatého je terárium nebo klec. Při jejich výběru se nenechme ošálit pestrou nabídkou mnohdy nevhodných příbytků. Proto je nejlépe řídit se těmito radami:

1.      Velikost klece/terária je minimálně 35cm na 45 cm. Čím větší, tím lepší.

2.      Křečci nepříliš rádi šplhají a ani nevyhledávají výšky, a proto se nenechme zlákat barevnými, plastovými „terátio-klecemi“ plnými trubek a klouzaček. Z tohoto příbytku, hlavně ke stáru, křeček radost mít nebude!

3.      U terárií dbejte na dobré větrání, aby nedošlo k zapařování vnitřku terária a u výběru klece mějte na paměti, že šířka mezi dráty je ideální 5 mm.

4.       V kleci nesmí chybět miska s čistou vodou nebo napáječka, miska s krmením a nejlépe s dřevěným domečkem s materiálem na stavění hnízda (jemné seno, toaletní papír, nepotištěné papíry ze zkartovačky,…).

5.      Na dno jsou nejlepší bezprašné piliny, případně některé z průmyslově vyráběných podestýlek, které velmi dobře absorbují tekutiny a navíc eliminují zápach (např. Asan).

6.      Do klece můžeme umístit kolečko na běhání – křečci ho rádi využívají a zajistí jim zábavu i potřebný pohyb. (viz. časté otázky a odpovědi). Křečci mají také rádi větve s ovocných stromů i s listy na ožírání.

 

 

 

 

Z mého hlediska naprosto nevhodná klec pro chov křečků.

Cena: cca. 1 180,-Kč 

 

-  špatná ventilace vzduchu, špatná    údržba, křehkost materiálu, nepřirozené barvy, někteří křečci mohou mít sklony k okusování plastového vybavení a mříží (hluk)

+  pro někoho atraktivní design

 

 

  

Plastové boxy mají spoustu výhod (křečci nevyhazují podestýlku, lehce se čistí a přenáší, jsou lehké, ...), ale musí se u nich dát pozor, především v létě, na správnou cirkulaci vzduchu.

Cena: cca. 560,-Kč

-  špatná ventilace vzduchu, někteří křečci mají sklony k okusování (např. plastová patra), někdy mohou být křehké (pozor na výrobce)

+ ochrana před průvanem, snadná údržba, jsou lehké

 

 

 

Vhodně zařízená klec pro křečka. Jen bych plastový domeček vyměnila za dřevěný.

Cena: cca. 300 - 600,-Kč 

 

-  někteří křečci mohou mít sklony k okusování plast pater, mříží (hluk) atd., někdy horší manipulace, při nízké vaničce nepořádek v okolí

+ pro křečka různorodé prostředí, snadné vymývání vaničky

 

 

 

Zajímavý, avšak výborný nápad. Kombinuje výhody klecí i terárií. Bude se však hůře čistit (především častější vybírání "záchodků" zde asi bude činit trošku potíže).

 Cena: cca. 1 250,-Kč

-  špatná manipulace, někteří křečci mohou mít sklony k okusování mříží (hluk), vyšší cena

+ kolem klece se eliminuje nepořádek (vysoká vanička)

Např. zde -> https://www.prozviratka.cz/chovatelske-potreby/chovatelske-potreby-info.php?II=3364

 

 

Tato klec je opravdu příliš malá. Dá se použít jedině jako klec např. na delší transport či na kratší dovolenou (víkend na chalupě, u babičky...).

Cena: cca. 200,-Kč

-  pro delší pobyt naprosto nevhodná - velmi malinká, kvůli nízké vaničce kolem klece nepořádek, někteří křečci mohou mít sklony k okusování mříží (hluk)

+ nízká cena, snadná údržba, malá velikost (snadné převážení např. na dovolenou)

Snad nejlevnější -> https://www.hlodavcidoma.cz/krecek/klece/klec-krecek-40x255x21cm/

 

 

 

 

U terárií si dejme pozor na dobré odvětrávání. Větrací mřížky by měly být dvě, ale nesmí se v teráriu udělat průvan!

Cena: cca. 600,-Kč

 -  někdy špatná ventilace vzduchu, špatná údržba (jsou těžká, často se obouchávají rohy)

+ vhodně zařízené terárium pěkně doplní interier, kolem ubikace čisto, na křečka je pěkně vidět - ulehčí to pozorování chovance

 

Jestliže akvárium není vysoké alespoň 40cm, musí mít víko (nejlépe z pletiva). Výborně se pro tento účel dá použít lišty s výplní z pletiva.

Cena: cca. 500-1 000,-Kč

 

-  špatná ventilace vzduchu, špatná údržba (jsou těžká, často se obouchávají rohy)

+ vhodně zařízené terárium pěkně doplní interier, kolem ubikace čisto, na křečka je pěkně vidět - ulehčí to pozorování chovance, dobrá dostupnost

 

Všem doporučuji obejít bazary v okolí a pročíst internetové bazary - ubikace se tam naleznou mnohem levněji! Klidně lze najít odpovídající klec, terárium, akvárium či plast box do 300,-Kč.

např. ZDE

 

 

Krmení:

 V dnešní době jsou obchody doslova nacpány specializovanými směsmi pro drobné hlodavce i specielně pro křečky. Křečci nemají rádi senné granule, které jsou v hojném počtu zastoupeny především v krmení pro králíky a morčata, proto volíme raději směsi pro křečky či myši. Na přilepšenou jim můžeme dát granuli psího nebo kočičího krmení a také mají většinou rádi listy kedlubny, pampelišky, jablko a mrkev. Starou a oschlou potravu ihned vyhodíme! Křečci semínka vylupují z jejich obalů, a tak kontrolujeme, zda ve zdánlivě plné misce nejsou jen slupky. Křeček je zvíře, které si vytváří zásoby potravy - „křečkuje“. To znamená, že potravu hromadí a ukrývá, nejraději v budce. Musíme proto budky kontrolovat, aby se potrava v nich uložená nekazila. Křeček je hlodavec a pro obrušování zubů potřebuje budˇvětev ovocného stromu nebo tvrdé pečivo. Sladkosti, slané pečivo, kořeněné výrobky a podobné potraviny křečkům nepředkládáme, vážně bychom ohrozili jejich zdraví nebo život!

Stejně jako dobré krmení je důležitá čistá voda, kterou musí mít křeček neustále k dispozici. Ideální nádobou na vodu je napáječka, protože vodu v ní nedokáže křeček znečistit. Vodu v napáječce je třeba samozřejmě také měnit. Nemáme-li napáječku, musíme se spokojit s miskou, počítáme ovšem s tím, že náš chovanec vodu v misce znečistí podestýlkou, případně vylije, proto je třeba vodu denně měnit.

 

 

Ochočování a hra s křečkem:

 Křečci nejsou na rozdíl od potkana nebo od králíka příliš nadšeni hrou. Obešli by se bez lidského kontaktu (vyndávání z domečku, hlazení, rušení ), ale jednou za den – nejlépe večer, když je křeček aktivní - si jej vyndat můžeme. Avšak nezapomínáme na to, že i křeček má svou hlavu, a když se mu něco nelíbí, dá to najevo například kousnutím či útěkem, a tak zvířeti raději vyhovíme a vratíme ho zpět do domečku. Není to hračka, které tahání po bytě nevadí. Zejména malé děti neznají míru a hrají si s křečky často nešetrným způsobem, tahají je, mačkají, „cpou“ je do autíček či do domečků pro panenky a tito malí a křehcí tvorečkové často během pár dnů u nových majitelů hynou na důsledky stresu, zlomenin a pohmožděnin. Rovněž nošením ven křečkovi radost neuděláme – křeček je od přírody trochu morous a samotář, ze společnosti batolat na pískovišti ani z davu našich upištěných spolužaček radost mít nebude.

Když opravdu máte čas a chuť se nějakému drobnému zvířátku alespoň dvě hodiny denně věnovat, kupte si potkana nebo králíka. Ti vaše hry, samozřejmě v mezích, ocení.

Chov a odchov:

Křečkové jsou velmi plodní, samice může mít mládˇata už v 6. týdnech věku. Přesto ji připouštíme až po dosažení dospělosti, tj. nejdříve v 3,5 měsících. Březí samičce poskytneme materiál na stavbu hnízda a nerušíme ji. Březost trvá pouze 15-17 dní a rodí se 6-10 mláďat (výjmečně až 15), která jsou holá a slepá. Oči otevřou kolem 12. dne, ve třech týdnech jsou samostatná a ve čtyřech mohou odejít do nových domovů.

Než se rozhodnete pro odchov mláďat, zjistěte si, zda jim dokážete najít vhodný domov.

 

Barvy a typy srsti:

Všichni určitě všichni známe křečky v přírodní barvě, neboli v barvě zlaté. Tito křečci jsou zrzavohnědí s bílým bříškem a černým páskem za hlavičkou. Existuje však celá řada vyšlechtěných barev – např. medová (honey), černá (black), holubí šeď (dove), krémová (cream), skořicová (cinnamon), sobolí (sable) aj. Rozmanité jsou i křeččí znaky. Uvedeme např. tvz. páskované křečky (bílý pásek přes záda), kterým se v kombinaci s černou říká panda, želvovinové křečky nebo „dalmatínky“ (dominantně tečkované).

Kromě různých barv existuje i několik typů srsti. Dnes se již dají koupit kudrnatí (rex) křečci, dlouhosrstí (long hair) a již existují i bezsrstí  křečci (hairless). Bezsrstého křečka však v ČR zatím neseženeme, ale myš, potkana nebo morče bez srsti již ano. Můžeme vlastnit i saténového (satin) křečka s lesklou srstí. Tito křečci, hlavně v dlouhosrsté variantě vypadají velmi efektně a stanou se vysloveným „šperkem“ vašeho pokoje. Myši, potkani a morčata mají škálu barev, znaků a typů srsti ještě daleko rozmanitější. Pokuď chceme nějakého „extra“ křečka, jen málokdy jej nalezneme ve zverimexu. Tyto křečky koupíme jen s PP (platí převážně pro kudrnaté křečky), a tak počítejme i s vyšší cenou, která se může pohybovat kolem dvou set korun.

 

Jednoho či skupinku?

Jak je již výše psáno, křeček syrský je samotář a jiné křečky ve svém teriroriu nesnese. Po delší dobu se nesnese ani pár. Proto tyto křečky chováme pouze odděleně, abychom předešli pranicím, které končí minimálně pokousáním, často však i smrtí slabšího jedince. Když chceme mít mláďata, dáme k sobě pár, nejlépe do neutrální, vyčištěné ubikace. Zvířata máme pod dozorem a při rvačce je ihned oddělíme. Samice má říji každé tři dny a při troše trpělivosti se do správného termínu k připuštění „trefíme“, zkušení chovatel však říji u samičky pozná.

Pokud chceme mít skupinku zvířat, volíme společenské křečíky roborovského (nejlépe samec+samice / samec + samec).

 

Závěrem: Koupě křečka určitě není záležitost na týden, dva, ale ani na jeden rok. Zvíře je na nás závislé, nemůže si samo obstarat jídlo a ani si nemůže samo vyměnit vodu. I když jsme nemocní nebo se nám nechce, musíme denně zvíře zaopatřit a alespoň jedenkrát týdně mu vyčistit ubikaci. Když někam jedeme, musíme zajistit zodpovědného člověka, který se o křečka postará. Tomu napíšeme na papír podrobné instrukce, jak o zvíře pečovat.Odjíždíme-li na krátkou dobu, např. na víkend, křeček může zůstat doma sám, ovšem za předpokladu, že má dostatek potravy a především přístup k pitné vodě (pro případ, že by se např. ucpala napáječka, dáme zvířeti větší kus šťavnaté potravy – např. jablko nebo okurku).

Budoucím majitelům křečků velmi doporučuji koupit si odbornou brožurku o chovu křečka. Bude se určitě hodit – to vím z vlastní zkušenosti.

Křečci: Angela Becková

                                                           69,-Kč - u nás k prodeji ! (VÍCE)

Křeček zlatý: Nataša Valenská (Robimaus)

                     cca. 125,-Kč

Křečci a jejich chov: Hana a Vladimír

                 Motyčkovi (Grada)

        cca: 245,-Kč

 

 

 

  Přečtěte si také "Časté otázky"

 

 

 Text: Martina Lukešová, ChS Z Azkabanu

Kopírování povoleno pouze se souhlasem autora a uvedením zdroje (jméno autora + odkaz na stránky)!!

Kontakt

ChS Z Azkabanu

U kapličky 217, Srubec - České Budějovice

777 327 690 nebo 775 613 141 (pouze večer)